Transportmedel i Aten

Aten

I och med de stora satsningarna på kollektivtrafik och vägar som gjordes inför OS 2004 är det nu lätt att ta sig runt i Aten. Den nya tunnelbanan är ren, säker och effektiv. De nya trafiklederna har gjort att resorna mellan centrum, flygplatsen och Pireus går betydligt snabbare än för några år sedan. Dessutom finns en modern snabbspårvagn mellan Syntagma, Faliro (nära Pireus) och Glyfada och Vouliagmenis på Atens Riviera.

Buss
Atens stadsbussar finns som både vanliga bussar och trådbussar. Du köper biljetter i tidningskiosker eller i speciella bussbiljettkiosker och stämplar i bussen. Turistbyrån har en gratis busskarta med stans alla linjer.

Spårvagn
Spårvagnen blev klar till OS i augusti 2004. Du kan åka från Syntagma till Faliro i Pireus och till Vouliagmeni på Atens Riviera. Om du tar linje 1 eller 2 och kliver av vid hållplats Zappio har du nära till Panatenska stadion (Panathinaikos), där de första olympiska spelen hölls 1896.

Tunnelbana
Det bästa sättet att ta sig runt Aten som är en mycket stor huvudstad är med metron, stadens tunnelbana. Huvudstationen för de tre linjerna är Syntagma. Linje 1, den gröna linjen (kallas också ISAP), går från Kifissia i norr, via Omonia och Monastiraki i centrum till Pireus i söder. Linje 2, den röda linjen, går från Agios Antonios i nordväst via Omonia och Syntagma i centrum till Agios Dimitrios i sydost. Linje 3, den blå linjen, går från Egaleo via Syntagma till Atens flygplats i nordost. Detta är det överlägset snabbaste sättet att ta sig från centrum till flygplatsen.
Officiell hemsida för Atens tunnelbana är www.ametro.gr.

Klicka här för en karta över Atens tunnelbanenät >>

Taxi
Ska du åka taxi i Aten bör du vara lite försiktig. Atens taxichaufförer har nämligen ett dåligt rykte. Dels för att de har en vana att lura turister, dels för att de inte alltid vill köra dit du vill. För att inte bli lurad, acceptera aldrig fast pris efter som sådant inte existerar, kräv att chauffören slår på taxametern.

Header
Subject
Body
Footer