Grekland – den västerländska kulturens vagga

Grekland

Det går inte att nog många gånger påpeka hur betydelsefullt Grekland varit för den västerländska kulturen. Här föddes en gång i tiden demokratin och de moderna formerna för politik. Här föddes de flesta av alla vetenskaper och konster, den avancerade stadsarkitekturen också litteraturen.

Grekland är ett vackert land. I norr finns gröna skogar och porlande bäckar med fina vandringsleder, till och med berg med snö och skaplig skidåkning. I söder är klimatet betydligt torrare och varmare och landskapet är plattare och mer urbant. Huvudstaden Aten är en bulligt metropol som rymmer hälften av landets befolkning på cirka tio miljoner, medan landsbygdens byar är vitkalkade hus med blåa knutar och tak och vägrenarna doftar rosmarin och oregano.

Många förknippar främst Grekland med landets övärlden. Hit kommer årligen mängder av turister som reser från ö till ö och upptäcker något unikt på varje ö, stor som liten. En egen värld av spännande natur, oändlig avkoppling, arkeologiska lämningar och fantastiska badvikar med Europas klaraste badvatten. Största andelen besökare har öarna Rhodos och Kreta.

Grekland är också Europas port till Asien: maten har mer gemensamt med Mellanöstern (baklava, kebab/gyros, vinbladsdolmar) än med Europa, och musiken låter mer vemodigt österländsk än latinskt romantisk.

Header
Subject
Body
Footer