Badstränder i Aten

Aten

Från Atens hamnstad Pireus kan du enkelt ta dig ut till ett antal öar som ligger i Atens närmaste skärgård för att njuta av sol och bad.

Egina är Atenbornas närmaste utflyktsmål i övärlden. Det märks. I Egina stad dominerar de grekiska turisterna, framför allt Atenborna. Hit kommer man med snabbåten från Pireus för att äta färsk fisk och skaldjur, shoppa, dricka kaffe på hamnpromenaden – och kanske gå på en klubb inne i gränderna och dansa natten lång. Höga berg sluttar sakta ner mot havet. Halvvägs ner tar grönskan vid, till stor del bestående av sköna pistagelundar. Pistagenötterna är kända som Greklands bästa och säljs i allt från säckar till små presentförpackningar överallt. Från Pireus till Egina tar det 1 tim 15 min med ordinarie färja, 35 min med snabbfärja.

Poros är den största ”svenskön” i Atens närmaste skärgård. En del barer och klubbar har därför övergått till svenska på reklamskyltarna. Mellan Poros stad Galatas på Peloponnesos är det bara 360 meter; ett smalt sund där färjor, snabbåtar och små passbåtar trängs om utrymmet och för tankarna till Canal Grande i Venedig. Peloponnesosbergen reser sig som en mörk vägg bakom Galatas ljus. Från Pireus tar det 2 tim 30 min med ordinarie färja, 1 tim 15 min med snabbfärja.

Spetses är den ö i Argo-Saroniska arkipelagen som ligger längst bort från Aten. Här är allt blåare och vitare, havet saltare och klarare, horisonten mer avlägsen och himlen bredare. Att sitta på ett kafé i Dapiahamnen och äta mezes och dricka en öl är en upplevelse i sig. Gamla fasader, runda kullerstenar. Rödvita taxibåtar kommer och ger sig av. Färjor angör piren omgivna av skummande hav. Från Pireus tar det 4 tim 30 min med ordinarie färja, 2 tim 15 min med snabbfärja

Header
Subject
Body
Footer