Best Deals - Flygbolag- Etihad Airways

Etihad destinationsguide

Milstolpar i Atens historia

Aten

Grekland och Aten har en fantastisk historia. Här lades grunden för den klassiska demokratin och här hölls de första olympiska spelen. 6000 f Kr fanns den första stenåldersbosättningen vid Akropolis. De första olympiska spelen ägde rum år 776 f Kr. 507 f Kr genomförde Kleisthenes en författningsreform och la grunden för den klassiska tidens demokrati. Under 400-talet f Kr var Aten inblandat i flera krig, framför allt mot stadsstaten Sparta på Peloponnesos och mot perserna. Efter vinsten i slaget på Salamis, en ö i Saroniska bukten strax utanför Pireus, år 480 f Kr började Atens storhetstid som sjönation.

Det romerska Aten blomstrade på 100-talet e Kr under kejsar Hadrianus och Herodes Atticus. Nu byggdes bland annat Hadrianus triumfbåge och Olympiska Zeus-templet sydöst om Akropolis och Herodes Atticus-teatern på Akropolis södra sluttning. 529 e Kr förbjöd den kristna kejsaren Justinianus de hedniska filosoferna att undervisa. Antiken var över. Nu började den bysantinska tiden. Aten blev en krympande provinsstad i det bysantinska riket, som styrdes från Konstantinopel. 1458 erövrades Aten av turkarna och blev en avkrok i ännu ett imperium, det ottomanska riket. I början av 1800-talet började kampen för självständighet. 1830 blev Grekland självständigt.

Från april 1941 till oktober 1944 var Aten ockuperat av Hitler. Enbart vintern 1941-42 dog 150 000 människor i Aten på grund av utrensningar och svält. 1947, året efter det att högern vunnit valen, bröt fullt inbördeskrig ut i Grekland mellan hög- och vänsterkrafter. I det här läget trädde USA in på högerns sida.

21 april, 1967 genomfördes en militärkupp, som följdes av utrensningar och fängslanden av politiska motståndare.1974 genomförde juntan en statskupp i grannlandet Cypern och planerade att mörda Cyperns ärkebiskop Makarios. Det ledde till att Turkiet invaderade norra Cypern. Det blev droppen. Juntan i Aten tvingades avgå. Demokratin återvände. Första januari 2002 bytte Grekland valuta till euro. 2004 hölls sommar-OS i Aten.

Header
Subject
Body
Footer