Stadsdelar och platser i Aten

Aten

Syntagma är det moderna Atens centrala punkt och betyder Författningstorget. Vid torget ligger ståtliga Hotel Grande Bretagne och parlamentet som ursprungligen var Greklands kungliga slott. Den okände soldatens grav bevakas av elitsoldater, klädda i kort vit bomullskilt. Under torget ligger en tunnelbanestation för två av Atens nya tunnelbanelinjer. I området runt Syntagma ligger också flygkontor, banker, dyrare kaféer, busshållplatser, posten och turistinformationen.

Omonia Omoniaplatsen är en sexvägskorsning och en av Atens största trafikknutpunkter. Här finns både tunnelbanestation (linje 1 och 2) och busshållplatser. Omoniaplatsen är därför mer något nödvändigt ont än en skön plats man uppsöker bara för att ha det trevligt. Runt Omonia är stadskvarteren ganska tråkiga. Norr om trafikplatsen finns flera billiga hotell sida vid sida med respektabla hotell, varuhus och snabbmatskedjor. Missa inte nyrenoverade Platia Kotzia på Athinas söder om Omonia. Athinasgatan går från Omonia ner till Monastiraki. Kotzia är ett nyrenoverat torg med fontän i 1800-talsstil. En annan höjdpunkt på Athinas är Central Market, en stor saluhall för kött, fisk och grönsaker.

Atens centrum Mellan Omonia och Syntagma går Atens tre parallella trafikbrusande boulevarder: Akadimias, Leof Elef Venizelou (som också kallas Panepistimiou) och Stadiou. Det här är den bullrigaste och lortigaste delen av Aten. Bilarna susar upp och ner för boulevarderna från gryning till midnatt. Vissa restauranger är öppna dygnet runt. Det är detta Aten som många har svårt för; det bullriga, avgasmättade och stressiga.
Men här finns också vackra byggnader. På Leof Elef Venizelou ligger Atenska trilogin, som bjuder på välbevarade exempel på nyklassicistisk 1800-talsarkitektur. Trilogin består av Universitetet som byggdes 1839–50, Vetenskapsakademin som byggdes 1859–87 och Nationalbiblioteket som byggdes 1885–91. Byggnaderna är för övrigt ritade av två danska antikinspirerade arkitekter, bröderna Hans Christian Hansen och Theophilus Hansen.

Mellan Syntagma och Omonia finns Atens mest livliga shoppingstråk, Ermou. En gågata med alla de stora internationella varumärkena. Här handlar man framför allt kläder och skor.

Plaka Plaka är Atens populäraste turistområde. Området började byggas på 1400-talet under den bysantinska tiden i Aten och är i dag det Gamla Aten. De vindlande smågatorna bryter mot det moderna centrums räta vinklar och raka gator. Plakas gränder, varav många är bilfria, är fulla av tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och souvenirbutiker. De flesta turister rör sig på gågatorna Kydhathineon och Adrianou och kring torgen Platia Filomousou och Platia Agoras.

Anafiotika Vid foten av Akropolis, ovanför Plaka, ligger Anafiotika. Kung Otto, som styrde Grekland på 1800-talet, sökte de bästa byggherrarna för att bygga sitt slott vid dagens Syntagma. Han fann dem på ön Anafi och tog dem till Aten. Men de saknade sin ö så outsägligt att de byggde om övre Plaka, som än i dag består av små vita pittoreska hus i sann bystil. Anafiotika är en by mitt i storstaden med konstnärsateljéer, små bostadshus, katter och örtdoftande planteringar – och med en vidunderlig utsikt över den moderna staden och Lycabettus.

Monastiraki är ett litet torg med tunnelbanestation och ett kvarter som är centrum för sju hektiska basargator. Monastiraki är förfallna 1800-talsvillor, traditionella kaféer, en del nya barer, Atens antika marknad (agora) och det skräpiga Platia Avyssinias, som är belamrat av begagnade möbler. Här mer än någon annanstans i Aten möts Europa och främre Asien och skapar en skön mångkulturell atmosfär. Det känns mer som om du befinner sig i Turkiet eller Mellanöstern än i Europa. I denna jättebasar hittar du allt. Mest ruljans är det på söndagsförmiddagar.

Psyrri En otrendig, rörig vardagsstadsdel på dagarna. Ett trendigt nöjeskvarter på kvällarna. Då möts du av designade barer med dansgolv, hål-i-väggen-barer med excentrisk inredning, jazzklubbar och diskon.

Exarhia är Atens studentkvarter och stämningen är intellektuell, konstnärlig och avslappnad. Här finns många bokaffärer och mängder av kaféer, musikklubbar och tavernor, där studenter och unga Atenbor engagerar sig i diskussioner, dricker kaffe och lyssnar på musik. Exarhia är en skön blandning av trånga gator med små butiker och många kebab- och gyrosställen.

Kolonaki. Kolonaki är Atens rikaste kvarter. I detta Atens Östermalm ser du välklädda Atenbor med pappkassar från boutiquerna. Här finns också de dyraste och chicaste kaféerna och de mest exklusiva konstgallerierna samt det sköna Lycabettus, Atens högsta kulle, som du når via en gångstig eller med bergbanan (funicular). Kvarterets folkliv kretsar framför allt kring det lutande Platia Kolonaki omgivet av kaféer och gatan Skoufa där märkesklädaffärerna ligger tätt. Från Syntagma når man hit via den stora paradgatan Vassilisis Sofia, som är adress för Benakimuseet, Bysantinska museet och Krigsmuseet. På en tvärgata, Neofytou Douka, ligger också ett av Atens allra bästa museer, Goulandris museum för kykladisk konst.

Header
Subject
Body
Footer