Sevärdheter och kultur på Costa del Sol

Malaga

Museo Picasso Málagas och hela solkustens senaste stolthet. Även om du inte är särskilt konstintresserad får du inte missa det här museet som öppnade hösten 2003. Picasso föddes i Málaga och är en av de där historiska storheterna som nästan blivit mer ikon än verklig människa. När du besöker Picassomuseet förstår du varför. Mitt i gamla stan, i ett vackert 1500-talspalats skildras hela Picassos karriär genom mer än 200 tavlor, teckningar och skulpturer. Ha inte för bråttom, Picassos konst kräver eftertanke.
Calle San Augustin 8, Málaga, www.museopicassomalaga.org.

Gibraltar, ett historiskt intressant frihandelsområde. Tillhör Storbritannien så ta med passet när du ska hit. Varning för extremt långa bilköer under  högsäsong innan gränskontrollen. Åk upp på den jättelika klippan och titta på berberapor men håll fönstren på bilen stängda.

Casa Natal de Picasso Huset där Málagas stora berömdhet föddes 1881 är givetvis museum i dag. Ett litet sådant. Här kan du se fotografier på Picasso och ett rum inrett så som det såg ut under konstnärens barndom. Plaza de la Merced 15 Málaga.

Mijas. Liten by uppe i bergen, knappt en mil norr om Fuengirola. Åk hit på eftermiddagen när turistbussarna åkt till hotellen nere vid havet. Strosa, ät, köp buktens billigaste vykort och se det storslagna blå Medelhavet långt där nedanför. Här ligger också en tjurfäktningsarena som kan få den mest inbitna tjurfäktningsmotståndare att känna sig romantisk.

Ronda, en klassisk utflykt till en vacker historisk by som ligger i bergen. Ronda hävdas vara tjurfäktningens hemort.

Granada, den sista moriska staden i Spanien med kända platser som de gamla kvarteren och Alhambra.

Axarquia, ett område med de vita byarna som är typiska för Andalusien med vackra vita hus och bergsvyer.

Cuevas de Nerja. Nerjas grottor. Som en jättelik katedral, som en ännu inte filmad scen ur Sagan om ringen. Grottmålningar har hittats som förmodligen är över 20 000 år gamla. Världens längsta stalaktit, 63 meter, finns i en av grottorna, som en gigantisk seg pelare som stelnat i en rörelse. I grottan utspelas då och då konserter, från rock till flamenco. Men även naturell duger den alldeles utmärkt.

Catedral de La Encarnación Málagas katedral ligger i gamla stan och är en vacker syn, speciellt på kvällen när fasaden glöder i skenet från strålkastare. Kyrkan började byggas 1528 men stod inte färdig förrän i slutet på 1800-talet. Fast helt färdig blev den aldrig. Det andra klocktornet byggdes inte och därför kallar Málagaborna sin katedral för La Manquita, den enarmade. Interiören är en blandning av barock och renässans och bjuder på vackra utsmyckningar. Calle Molina Lario, Málaga,

Header
Subject
Body
Footer