Best Deals - Flygbolag- Etihad Airways

Etihad destinationsguide

Stadsdelar och platser i Palma de Mallorca

Palma De Mallorca

CENTRUM. Palmas centrum rymmer stora delar av det mest intressanta som staden har att erbjuda i form av barer, sevärdheter, museer och shopping. Här ligger den mäktiga katedralen Catedral de Palma, det gamla kungapalatset Palau de l’Almudaina, stadens bilfria gågator och en rad vackra torg, bland annat Placa Major, som är Palmas stora huvudtorg. Passeig des Borns, som är namnet på en lång, grönskande allé, är ett av Palmas många riktmärken. Här börjar Palmas smått labyrintiska gågator och här ligger också turistbyrån. I ena änden av allén ligger torget Placa Rei Joan Carlos I. I andra änden, i riktning mot havet, kungapalatset och katedralen. Fortsätter man gatan upp från allén, förbi kungapalatset, kommer man så småningom till torget Placa Cort, där det vackra stadshuset från 1600-talet ligger, och sedan Placa Major. Vägen till Placa Major är kantad av kläd-, smyckes och inredningsbutiker och är jämte Avinguda Jaume II och de snirkliga gågatorna Palmas givna shoppingstråk.

Upplev Palmas centrum till fots – gärna med täta pauser på någon trevlig uteservering eller något mysigt kafé.

GAMLA STAN. Kallas det område som ligger bakom katedralen, med sina små slingrande gator, renässanshus, gröna torg och snirkliga barockkyrkor. Detta utgör själva hjärtat av det som är gamla Palma. Gamla stan räknas oftast som området från katedralen upp
till torget Placa Cort och begränsas i öster av avenyn Avinguda Gabriel Alomar i Villalonga. Här är det själva stadsdelen och folklivet som är huvudattraktionerna, även om kyrkorna Església de Santa Eulalia och Basílica de Sant Francesc är väl värda ett besök. I Gamla stan ligger också Palmas bästa museum, Museo de Mallorca.

SA LLOTJA. Sa Llotja är Palmas turisttätaste område och rymmer några av Palmas mest designade hotell och mängder av härliga och bra barer och restauranger. Området Sa Llotja ligger sydväst om centrum och ramas in av det gröna torget Placa La Feixina, motorleden Passeig Sagrera som går vid vattnet och sammanflätas med centrum i alléerna Pg Antoni Maura och Passeig des Born.
Namnet Sa Llotja kommer från det gamla storartade börshuset från 1500-talet, som ligger på torget med samma namn. Idag används byggnaden för tillfälliga konstutställningar och som visningshall.

SANTA CATALINA. Palmas Soho och hetaste område just nu är Santa Catalina. Lägenhetspriserna har rusat i taket och nya designritade barer och kaféer finns i varje gathörn. I Santa Catalina finns inga sevärdheter att tala om, men desto mer härligt uteliv.  Det här området är än så länge mestadels Palmabornas domän och inte turisternas. Är du sugen på en kopp kaffe eller en kall öl hittar du flera kaféer på den lite större gatan Avinguda Argentina. Är du sugen på läckra tapas eller något annat gott beger du dig till C/Fabrica, där flera av Santa Catalinas bästa restauranger finns.

SA CALATRAVA är området som sträcker sig österut från katedralen och har av några av stadens mysigaste smågator. I området hittar du bland annat Banys Àrabs, de gamla moriska baden

PASSEIG MARÍTIM är egentligen inget område utan den stora motorvägen som följer havet, nedanför själva Palma (vägen heter egentligen Avinguda Gabriel Roca). Vid vägen finns flera av Palmas nattklubbar, restauranger, många stora hotell och också ett löparspår som är kantat av lyxyachter och glittrande hav.

PORTITXOL. Går du längs med vattnet västerut nedanför katedralen kommer du till ett av Palmas senaste heta områden, hamnen Portitxol. Hamnen var tidigare ett fiskeläge, men har på senare tid förvandlats till ett hippt kafé-, bar- och restaurangområde. Den gamla fiskarkänslan finns dock till stor del kvar och gör att området känns unikt och äkta. Portitxol är väl värt ett besök, gärna för
en skaldjursmiddag eller en kväll med tapas och vin.

Header
Subject
Body
Footer