Sevärdheter och kultur i Helsingfors

Helsingfors

Senatstorget/Senaatinori, i centrum. Här ligger den berömda Storkyrkan, som, liksom torget, ritades av arkitekten Carl Ludvig Engel. Förebilden för torget är Sankt Petersburg, vilket gjort att Senatstorget i otaliga Hollywoodfilmer fått representera den ryska staden. Mitt på torget står tsar Alexander II, som en symbol över Rysslands stora inflytande över Finland under 1800-talet.

På taket till Storkyrkan, eller Domkyrkan som den också kallas, står figurer av de tolv apostlarna och blickar ut över torget och Helsingforsuniversitetets gul-vita huvudbyggnad i empirestil, som också ligger här. Mittemot universitetet ligger Stadsrådsborgen, där statsministern har sitt rum på andra våningen. Några steg därifrån ligger det äldsta stenhuset i Helsingfors, vilket byggdes 1757.

Tempelplatsens kyrka/Temppeliaukio, Lutherinkatu 3. Denna halvunderjordiska kyrka är huggen ur berget och är en av Helsingfors största turistattraktioner. Kyrkan, från 1969, har en grottliknande atmosfär och används ofta för gospel och klassiska konserter. Lyfter du blicken kommer du att se ett av skälen till den goda akustiken - 22 km koppartråd som är lindad i taket.

Brunnsparken/Kaivopuisto. För länge sedan var Brunnsparken en populär spa-plats för förmögna ryssar, men i dag är det Helsingforsbornas gröna oas under sommarmånaderna. Här tar du med fördel med dig din picknickfilt och njuter av grönskan och lyssnar på någon av de utomhuskonserter som ofta ges här. Sitter du med utsikt över vattnet kommer du att se hur finländarna enligt gamla traditioner kommer hit och handtvättar sina mattor i havet. Du kommer också att uppleva deras stora passion för båtar, då hamnen och havet utanför praktiskt taget fylls av dem.

Uspenskijkatedralen, på Skatudden, är Nordens största ortodoxa kyrka. Uspenskijkatedralen från 1868 med sina "lökkupoler", som symboliserar lågor, är lika vacker på insidan som utsidan. När du gått upp för trapporna och kliver in i det stora valvet som bärs upp av de fyra gigantiska granitpelarna möts du av rökelsedoft, tända ljus och en flera meter hög altarvägg som är imponerande rikt utsmyckad.

Kiasma, Mannerheiminaukio 2. Det mest kända museet i Helsingfors är troligtvis Kiasma med sin stora kollektion av samtida konst av både inhemska och utländska konstnärer. Med lite konstintresse försvinner en eftermiddag av din Finlandssemester snart här.

Salutorget/Kauppatori. Nere vid hamnen ligger Salutorget där du kan köpa fisk och souvenirer eller bara njuta av en sjudande marknadshandel, framför allt sommartid. Blickar du mot Esplanadparken ser du Ville Vallgrens sjöjungfrustaty Havis Amanda, som när den uppfördes 1941 ansågs anstötlig med sina blottade bröst. I dag är det en av de främsta symbolerna för Helsingfors.

Sveaborgs fästning/Suomelinna. En kvarts båtfärd från Salutorget ligger Sveaborgs fästning som är ett av Finlands mest betydande byggnadsmonument. Sedan 1991 är Sveaborg, tillsammans med omgivande miljö, upptagen på Unescos världsarvslista. Den historiskt viktiga fästningen är i dag kompletterad med gallerier, museum och kaféer. Sommartid är det en favoritpicknickplats för Helsingforsborna som på helgerna gärna tar sig ett glas eller två i det gröna.

Turistinformationen ligger på Rihkamakatu 4,  www.porvoo.fi.

Header
Subject
Body
Footer