Helsingfors – exotiskt, vackert och modernt

Helsingfors

Länge var Helsingfors en mycket fattig stad. Det var inte förens staden fick bli värd för de olympiska sommarspelen 1952 som vändpunkten kom för Helsingfors och dess invånare. Helsingfors var då den minsta staden som någonsin varit värd för ett sommar-OS. I och med de olympiska spelen kunde Helsingforsborna för första gången gå på nattklubb, dricka Coca Cola och köpa tuggummi i butikerna. Mängder av restauranger och uteserveringar öppnades och invånarna i staden började leva upp på ett sätt som aldrig förr.  OS var stort för såväl Helsingforsborna som staden i sig.

Helsingfors är inte särskilt stort. Du tar dig utan större problem på några timmar både runt bland museum, restauranger och sevärdheter. Många av attraktionerna har sitt ursprung från tiden när Helsingfors var ryskt medan andra är betydligt nyare. Ett exempel är den halvt underjordiska Tempelplatsens kyrka från 1969 som kräver ett obligatoriskt besök. Ett annat måste är ett besök vid Storkyrkan, som i konkurrens med Havis Amandastatyn, är något av en symbol för staden Helsingfors.

 Helsingfors är idag känt för att vara en modern och trendriktig kulturstad och den som vill gå på konstutställningar, konserter, museum och teaterföreställningar får garanterat sitt behov tillgodosett. Att vandra omkring på de drygt 70 museum som finns i staden är nästan för mycket även för den inbitne konstfantasten.

Helsingfors är litet, vackert och exotiskt. Staden har blivit en säregen mix av både Sverige, Ryssland och kontinenten.

Den bästa tiden att besöka staden är under vår- och sommarmånaderna. Då blommar uteserveringar, parker och människor upp. Passa på att ta en kaffe på uteserveringen vid det anrika kaféet Kappelli, bred ut din picknickfilt i Brunnsparken, en pjäs på Svenska teatern - eller varför inte ta ett dopp vid någon av Helsingfors 22 badstränder?

Header
Subject
Body
Footer