Stadsdelar och platser i Köpenhamn

Köpenhamn

Tivoli och Rådhuspladsen är två viktiga landmärken för turisten. Tivoli är en äkta dansk upplevelse och något av det första du ser efter att du kommer in till Centralstationen.  Området är en turistmagnet som når sin kulmen på Rådhuspladsen, som också är början på den berömda shoppinggatan Strøget. Platsen vid andra änden av Strøget heter Kongens Nytorv och är vackrare rent arkitektoniskt än Rådhuspladsen men som turist kommer du helt enkelt inte undan. Många hotell ligger runt Centralstationen och Rådhuspladsen, och det är bekväma lägen för dig som vill bo centralt och ha nära till allt vad staden har att erbjuda.

Strøget har bevarat en medeltida charm och är en behaglig shoppinggata då den inte är trafikerad som Londons Oxford Street eller Paris Champs-Elysées. Längs Strøget finns souvenirbutiker och varuhus, kaféer och spännande tvärgator. En sådan är Kronprinsensgade, där modebutikerna ligger tätt. Tornet Rundetårn ligger i området och det gör även Nansensgade som varit trendig de senaste åren. Här hittar du ett par bra restauranger och kaféer, till exempel originella Bankeråt.

Christianshavn på andra sidan vattnet är det idylliskt och nästan alltid lugnt och stilla. Det stora dragplåstret här har varit fristaden Christiania, som inte längre får finnas kvar. Stadsdelen kantas av pastellfärgade husfasader. Ovanför Slotsholmen ligger renässansslottet Rosenborg Slot, omgärdat av sevärdheter som Statens Museum For Kunst och Botanisk Have.

Nyhavn har med tiden blivit en institution. Det är folkligt och här ligger de färgglada husfasaderna tätt och det vimlar av folk längst kanalen. Nyhavn är beläget vid Kongens Nytorvs nordöstra hörn. Förr i tiden var kanalen tillhåll för prostituerade och deras kunder, i dag kantas bryggorna av kaféer och barer. På torget ligger Det Kongelige Teater. På vintern gör man isbana här, till stor glädje för alla som tycker om att åka skridskor.

Rosenborg, Slotsholmen och Christianhavn. Det här är hjärtat av Köpenhamn.  Det är här stadens historiska centrum ligger och det var här för närmare tusen år sedan som grunden till Köpenhamn lades. Slotsholmen är en ö, men med minst nio broar och en smal kanal är det lätt att glömma. Här ligger Christianborg Slot och Folketinget, Det Kongelige Bibliotek och Thorvaldsens Museum.

Fredriksstaden. Norr om turistiga Nyhavn byter arkitekturen dramatiskt skepnad till något som påminner om Paris breda boulevarder. Detta är Köpenhamns finaste stadsdel. Fredrikstaden är Fredrik V verk och restes på 1700-talet för att skapa lyxiga palats åt adeln och de nyrika. Pampiga marmorkyrkan Fredriksskirke och drottningens hem Amalienborg Slot ligger här. Här hittar du också en av Köpenhamns starkaste symboler, Den Lille Havfrue, den lilla sjöjungfrun. Om du nu hittar henne, hon är väldigt liten.

Nørrebro. Gå förbi de tre konstgjorda sjöarna, Sankt Jørgens Sø, Peblinge Sø och Sortedams Sø, som egentligen är breda kanaler som markerar gränsen för stadens centrum i norr och väst, så kommer du till Nørrebro. Nørrebro är ett hippt och trendigt kvarter men ändå med en hemtrevlig och avslappnade atmosfär.

 

Header
Subject
Body
Footer