Äta och dricka i Köpenhamn

Köpenhamn

I Köpenhamn pendlar kokkonsten mellan ytterligheter. Fett och smalt, dyrt och billigt. Här äter du den danska klassikern ostmacka med saltgurka och majonnäs eller dricker en öl och en gammeldansk till frukost. Samtidigt kan du njuta av det stora utbudet av fina restauranger av det franska respektive det italienska köket, inte mindre än sex av Köpenhamns restauranger har minst en stjärna i Michelinguiden.

Ät Billigt (runt 150 danska kronor)

Café Wilder. Typiskt för stadsdelen Christianshavn, mysigt och med kvalitet. Det är litet, sobert och både dryck och mat smakar gott. Ett utmärkt ställe för lite eftermiddagshäng. På helgerna är det fullsatt så kom tidigt. Wildersgade 56, www.cafewilder.dk. Öppet mån 9–24, tis–ons 9–01, tors–fre 9–02, lör 9.30–02 och sön 9.30–24.

Sticks ’n’sushi. Ett av Nansensgades trevliga matställen, och kanske stadens bästa japanska restaurang. Du kan välja mellan att slå dig ner i den stilfulla restaurangen eller köpa med dig mat. Nansensgade 47 och 59 www.sushi.dk. Öppet alla dagar 18–21.30.

Pintxos. Spansk restaurang och tapasbar med inredning som uppmanar till att vara social. Restaurangen består av fyra stora rum.  Inredningen går i vitt och svart och zebrasoffan är pricken över i: et. Det finns många olika tapas och menyn byts ofta vilket ger nya
smaksensationer vid nästa besök. Nansensgade 63. www.pintxos.aok.dk. Öppet dagligen 17–23.

Bankeråt. Ett sagolikt fik, på alla sätt. Uppstoppade rävar, rådjur, en struts, en isbjörn, en fasan – alla iklädda olika kostymer (av den lokala konstnären Filip Jensen) ger dig en ledtråd om hur det ser ut inne på Bankeråt. Här är det skönt att glida in för en sen frukost eller brunch. Olika alternativ erbjuds och du kan exempelvis välja att äta franska, australiensisk, grekisk eller italiensk frukost, den senare består av en dubbel espresso med extra socker. Baren är hög och därför inbjudande att ta en drink i kvällstid. Ahlefeldtsgade 27–29 (hörnet
Nansensgade),  www.bankeraat.dk. Öppet må–fre 9.30–24, lör–sön 10.30–24.

Puss y galore’s flying circus. Vad är mer klassiskt än att slå sig ner på uteserveringen och spana på folk som passerar Sankt Hans Torv medan man intar en romansallad? Vi rekommenderar även våfflorna med fikon och limeparfait! Eller en kyld smoothie som svalkar om det känns hett. Sankt Hans Torv 30, www.pussy-galore.dk. Öppet mån–fre 09–02 och lör–sön 09–02.

Ät till Mellanpris (150–300 danska kronor)

Spiseloppen. Ett väldigt originellt ställe. Matsalen är stor med levande ljus, publiken konstnärlig och maten är influerad av all världens kök. Detta är en upplevelse utöver det vanliga och maten är väldigt god. Loppenhusen, 2: a våningen, Bådmansstræde 42, www.spiseloppen.dk. Öppet tis–sön 17–22.30.

Café sommersko. Anrikt kafé mitt i city. De knallröda skinnsofforna leder tanken till en amerikansk diner och det är trevligt att ta en fika här. Våfflor med sirap och fruktsallad rekommenderas varmt. Kronprinsensgade 6, www.sommersko.dk. Öppet mån–ons 08–24, tors 08–01, fre 08–04, lör 09–04 och sön 10–24.

La Bella Notte. La Bella Notte ger dig den ultimata Lady och Lufsen känslan. Restaurangen ligger i en liten gränd där de till och med hängt upp klädstreck med kläder mellan husen för att få den rätta känslan. Borden har rutiga dukar och maten som serveras är klassiskt italiensk. Du kan inte boka bord. Magstræde 12–14 www.spisehuset.aok.dk, Öppet dagligen 17.30–24.00, 1 maj–31 augusti.

Zeleste. En underbar restaurang när du vill äta med klass utan att hamna på ett snobbigt ställe eller spendera alla dina sparpengar. Byggnaden för tankarna till ett kloster med sina vitmålade murväggar. Bakgården är underbar med sina lampor och den tända brasan. Menyn består oftast av fyra alternativ per förrätt, huvudrätt och dessert. Här är tallrikarna varma och champagnen väl kyld. Store Strandstræde 6, www.zeleste.dk. Öppet varje dag 10–01.

Ät Dyrt (över 300 danska kronor)

Søren K. Restaurangen är snygg med öppna rena ytor. Maten är utomordentlig och lunchen kostar cirka 110 danska kronor, dagens fisk är ett gott val. En trerättersmiddag får du för närmare femhundringen. Ät foie gras, ostron och crème brûlée. Søren Kirekagaards Plads, www.soerenk.dk. Öppet mån–lör 12–24.

Formel B. Utomhuslounge och spännande kök. Här i Vesterbro har under de senaste fem åren öppnats mängder av väldigt trendiga barer och restauranger. Formel B är hippt och dyrt, men också en fantastisk matupplevelse. Stjärnkocken Singh Gill skapar uppenbarelser i en sexrättersmeny för närmare tusenlappen. Boka bord. Vesterbrogade 182, www.formel-b.dk. Öppet mån–lör 18–01

Header
Subject
Body
Footer