Danmark – inkörsporten till resten av Europa

Danmark

För svenskarna så representerar Danmark inkörsporten till Europa. Trots att avståndet mellan de bägge länderna har minskat ännu mer i och med att de är sammanlänkade av Öresundsbron, så känns det att du har kommit ner på kontinenten när du besöker det mer kontinentala och globala Köpenhamn.

I Danmark föddes och skapades också världsberömd kultur. Havet och ljuset i Skagen inspirerade till kreativitet och samlade konstnärer på 1800-talet som gav oss målningar vi aldrig glömmer. Louisiana utanför Köpenhamn är en av världens främsta museum för modern konst. Och vem har inte hört någon av HC Andersens fantastiska sagor, till exempel "Prinsessan på ärten"?

Både stora och små lockas av Danmark. Legoland på Jylland, Tivoli och Zoologisk have i Köpenhamn är givna stopp på resan för alla med barnasinnet i behåll. Och landets vidsträckta och platta natur är perfekt för den som vill cykla på semestern.

Den stereotypa bilden av dansken som en glad person som inte tackar nej till  en eller två pilsner mitt på dagen börjar sakta men säkert att ersättas av en mer modern, i och med landets stora internationella framgångar i musik, mode, design och arkitektur. Men trots detta råder fortfarande en annan, mer tillbakalutad attityd i Danmark, som man från svensk sida lite avundsjuk gärna beskriver som "kontinental".

Header
Subject
Body
Footer