Genève – maktspelare vid vackra floden Rhône

Geneve

Genève är vackert beläget i sydvästra Schweiz, i den fransktalande delen av landet. Staden är belägen på båda sidor av floden Rhône. Staden är inte stor vad gäller folkmängd jämfört dess ställning på den politiska arenan. I Gèneve bor det ungefär lika många männiiskor somd et gör i Uppsala kommun men ändå är staden centrum för global business och huvudsäte för flera stora internationella organisationer. Detta märks rätt tydligt då cirka 70 procent av besökarna i Genève är där i affärer. Men detta betyder inte att Gèneve är en tråkig stad fylld med allvarsamma uttryck och svarta kostymer. Tvärt om är Gèneve en lifull, vacker och underbar stad att besöka. Varför inte åka hit på en romantisk weekend med din partner till exempel?

Mäktigast i Gamla stan uppe vid bergen är katedralen St-Pierre och dess kringliggande museer, medan den viktigaste symbolen och mest avbildad när man refererar till Genève är fontänen Jet d’Eau. En gigantisk fontän som sprutar vatten långt långt upp i himlen.

De galliska och romerska influenserna märks än i dag i den sorglösa stadsdelen Carouge. Här, mitt i 1700-talsarkitekturen, bestående av trädförsedda gator och låga Medelhavsboningar, syns designer och konstnärer smutta vin och snacka strunt på uteserveringarna. Här vimlar det också av små butiker och gallerier som sätter prägel på hela Carouge – och bildar en kontrast till övriga Genève. Ett annat livligt kvarter som är ganska likt Carouge är Les Pâquis. Här finns otaliga restauranger och högljutt stadsliv.

En kilometer från stadskärnan, vid Place des Nations, finns Internationella Röda Korset, FN: s Europahögkvarter och Eurovision. Karakteristisk för staden är för övrigt alla urmakare, den stora bilmässan som årligen lockar 700 000 besökare, samt det utmärkta lokalproducerade vinet – vilket nästan aldrig lämnar gränsen eftersom det mestadels dricks av Genèveinvånarna själva. Skål!

Header
Subject
Body
Footer