Pristina

Pristina

Pristina är en stad som sedan kriget i Jugoslavien är behäftat med en viss negativ klang. Men Kosova är idag ett nytt land och huvudstaden Pristina ett växande resmål. Pristina har ännu inte helt återställts från kriget, men staden är på god väg.

Som turist i Pristina ska man inte förvänta sig att se det gamla Europa med praktfulla äldre byggnader. Anledningen är överraskande nog inte att staden härjats av krig, utan att staden helt enkelt är så ny. Pristina har gradvis vuxit fram under 1900-talet till att idag vara en medelstor stad på närmare 700 000 innevånare. En stad som är fascinerande att besöka, men tyvärr inte särskilt vacker med sina betonghus och placering på slättlandet. Likväl är Pristina värd ett besök för den som är intresserad av en kultur som är europeisk men ändå exotisk. Pristina är ett gränsland mellan öst och väst där större delen av befolkningen är muslimsk och landet har traditioner som sträcker sig så långt tillbaka som till det gamla Bysans.

När man känner sig nöjd med Pristina ligger bara en kort resa bort Adriatiska havet, där oändliga möjligheter till bad och sol erbjuds, men här är det avsevärt färre människor att trängas med än på den italienska kusten på andra sidan havet.

  1. Prag
  1. Pristina
  1. Riga
Header
Subject
Body
Footer