Best Deals - Flygbolag- Etihad Airways

Etihad destinationsguide

Sevärdheter och kultur i Stockholm

Stockholm

Vasamuseet, Galärvarvet, Djurgården, tfn 08-519 548 00, t-bana Karlaplan, buss 47. Vasamuseet är Stockholms populäraste turistattraktion och ett av Sveriges mest besökta museum. 1961 bärgades regalskeppet Vasa som sjönk 1628 inte många meter ut på jungfrufärden.

Montelius väg. När den här vägen byggdes var det mycket skrik och rabalder kring bygget. Nu ligger den där och klättrar på Mariaberget och är en lysande kvällspromenad, men inte många som inte är stockholmare vet att den finns. Åk till Slussen, gå Hornsgatan till Bellmansgatan och gå upp till höger. Längst ut på klippväggen börjar den. Ta med fika och sätt dig på en parkbänk och se solnedgången över Kungsholmen.

Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, tfn 08-578 900 05, buss 47. Världens äldsta friluftsmuseum. Känns mera som kul park med schyst utsikt och ett och annat djur att spana in. För utländska turister som absolut vill se en älg är Skansen klockrent. Vill man även se glasblåsning, hur en gammal handelsbod såg ut eller hur man bodde för 100 år sedan så är det också Skansen man ska styra stegen mot.

Drottningholms slott, tfn 08-402 62 80. Redan på 1500-talet lät Johan III bygga en slottsbyggnad vid Drottningholm, det brann dock ned men byggdes upp igen i slutet av 1600-talet och det är det slottet som dagens kungafamilj bor i sedan 1981. För att få den fulländade upplevelsen tar man självklart världens äldsta ångbåt Enköping ut hit. Sätt dig i restaurangdelen, ät en god lunch, se Stockholm från Mälaren och vips så är du framme vid Drottningholms slott. Bra utflyktstips som inkluderar både historia, arkitektur, natur och mat.

Gamla stan, t-bana Gamla stan. Det går inte riktigt att komma undan Gamla stan när det handlar om vad som är viktigast att se och göra i Stockholm. Man har inte varit här om man inte promenerat på kullerstensgatorna, fascinerats över Mårten Trotzigs gränd, gått in i alla små affärer på Österlånggatan, ätit på Den Gyldene Freden, letat sig upp genom gränder och bortglömda torg och känt det där berömda vingslaget av historien. Och den är gammal här. Ett alternativ är att följa med på en guidad tur.

Bergianska trädgården, Frescati, mittemot Naturhistoriska Riksmuseet, t-bana Universitetet, tfn 08-545 91 722, www.bergianska.se. Doften av evig sommar slår emot dig när du kliver in i Edvard Andersons växthus på Bergianska trädgården. Här är det behagligt medelhavsklimat i växthusets fyra avdelningar. I Bergianska trädgården finns också Viktoriahuset med sin fuktiga tropikvärld med jättenäckrosor, orkidéer och ananasväxter.

Skogskyrkogården, t-bana Skogskyrkogården. Gigantisk Unesco-skyddad kyrkogård i söder om City. Ritad av arkitekten Gunnar Asplund. Här ligger bland annat Greta Garbo begravd.

Turistinformationen ligger i Sverigehuset på Hamngatan 27, i Kungsträdgården, tfn 08-508 285 08, www.stockholmtown.com.

Header
Subject
Body
Footer