Milstolpar i Stockholms i historia

Stockholm

Att säga exakt när Stockholm grundades är svårt att säga men staden fanns i alla fall 1252 enligt två urkunder som Birger Jarl utfärdade då. Det utmärkta läget som ett lås mellan Mälaren och Östersjön gjorde att Stockholm expanderade snabbast i landet och 1289 var staden den största i riket. Under senmedeltiden blev staden en maktfaktor i det rikspolitiska spelet mellan de danska unionskungarna och den av Stureätten ledda nationella rörelsen. Det hela slutade med en massavrättning 1520 av ledande svenska oppositionella, Stockholms blodbad.

Gustav Vasa lånade pengar av Hansan, gjorde uppror mot Kristian II och bröt loss Sverige ur den nordiska unionen. På midsommarafton 1523 tågade han in i Stockholm som nu blev kunglig huvudstad. Det svenska Östersjöväldet styrdes sedan från slottet Tre kronor tills det brann ner 1679 och tog knäcken på stormaktsväldet.

Dålig skörd, pest och krig inledde en svacka. Först på slutet av 1800-talet blir Stockholm starkt igen genom industrialiseringen. Breda boulevarder och tjusiga hus byggs och staden blir en äkta metropol.

Header
Subject
Body
Footer