Gran Canaria – den vackra vulkanön

Kanarieöarna (Las Palmas)

Utanför Nordafrikas kust ligger sju öar som tillhör Spanien, Kanarieöarna. Här möts Afrika, Europa och Amerika i ett rikt kulturliv. Tackvare att öarna har sommarväder året om gör dem till ett populärt turistmål för människor världen över. Speciellt för oss svenskar är Kanarieöarna ett populärt resmål under vinterhalvåret.  På öarna finns drygt 1,9 miljoner bofasta och varje år får öarna besök av 10 miljoner turister.

De sju öarna har var och en sin egen karaktär och sitt eget landskap. Lanzarote med ett mystiskt månlandskap bildat av vulkaner, Fuerteventura med sina långa platta stränder, djupgröna La Gomera och dess sagolika skogar, Teneriffa med en snötäckt bergstopp, de minsta öarna El Hierro och La Palma och så Gran Canaria som har allt detta samtidigt och lite till.

Gran Canaria beskrivs ofta som en hel kontinent i miniatyr, med stora variationer i varje väderstreck. Gran Canaria är inte större än halva Gotland. Ungefär 800 000 invånare befolkar denna vulkanö, där södra delen är bergig och torr, och de norra delarna gröna och bördiga. Så är det också i söder som solen lyser mest. När det regnar i största staden Las Palmas kan man efter bara någon halvtimmes bussresa hitta den varma solen igen. Sandstränderna avlöser varandra på sydöstra kusten, medan inlandets bergslandskap utmanar såväl fotvandrare som cyklister. I väst möter klipporna de väldiga vågorna i Atlanten.

Utbudet av stränder är stort för den som söker en sol och bad semester, men Gran Canaria erbjuder också mängder av museer, konstgallerier, musik och teater, golfbanor och vandringsleder. Invånarna på Kanarieöarna - canarios - är lätta att komma i kontakt med. De småpratar gärna i affären, på torget eller på restaurangen och man tar varje tillfälle i akt att äta ute. En avslappnad atmosfär där den eldiga spanska själen blivit en livsnjutare.

Huvudstaden Las Palmas är en modern storstad med hög puls och ökänt trafikkaos. I Las Palmas hittar man de små barerna med torkad skinka hängande i taket, ett gungande klubbliv och ett restaurangutbud som i vilken spansk storstad som helst. På stranden Las Canteras spelar de unga stadsborna gärna fotboll om kvällarna. Lite längre bort längs stranden håller surfarna till. I en gammal välbevarad stadsdel med typisk kanarisk arkitektur ligger Casa de Colón, (Columbus hus) och alldeles bakom Iglesia de San Antonio Abad, där Columbus sägs ha bett en bön innan han satte segel mot Amerika.

Header
Subject
Body
Footer