Oslo

Oslo

Vår lillebror i väster, Oslo, är en särskilt intressant stad för oss svenskar. Mycket påminner om Sverige, från stadsbild till kultur och till och med språk - men ändå inte.

Oslo erbjuder för den intresserade ett stort antal museer av riktigt hög standard: Munchmuseet, Vikingaskeppsmuseet, Folkemuseet och många fler. Norges rika historia och konsttradition knyts i Oslo samman och presenteras i de många museerna som genomgående håller en världsklass. Även den litterära scenen är av hög klass och är man i Oslo bör man försöka pricka in en teateruppsättning med Hamsun eller Ibsen på originalspråk.

Den bästa tiden på året att besöka Oslo är företrädesvis våren och sommaren, och kanske i synnerhet 17: maj. Nationaldagen firas i Oslo med extrema tilltag, människor ansluter mangrant i landets firande och Oslo bubblar av festligheter. Överallt flaggas det för landet och staden fylls av parader och spontansång - en upplevelse även för utlänningar.

Som shoppingstad är det illa bevänt med Oslo. Oslo räknas idag till en av världens dyraste städer. Såväl kläder som mat och tobak ligger långt över de svenska priserna. Men det spelar lite roll då utbudet är snarlikt det svenska och inte främst är det som lockar med Oslo och Norge.

Oslo är staden man reser till för stämningen och kulturen.

Header
Subject
Body
Footer