Ungern – landet mitt i Europa

Ungern

Ungern är ett land med milda Medelhavsvindar, men också ett land där vintrarna är kalla marken täckt med snö. Mycket av livets goda finns här: underbart röd paprika, lyxiga kuranstalter och heta termalbad, söta Tokajviner och smakrik gulasch.

Ungern har sedan järnridån föll funnit sin rätta plats igen, mitt i Europa. Ungrarna själva påstår att hela vår kontinent möts här och kanske är det precis så.

Huvudstaden Budapest spelar sig med all sin skönhet i floden Donau som klyver staden i två väldigt olika delar. Budapest är en av Europas vackraste och landets i särklass största stad, var femte ungrare bor här. Vill du uppleva övriga Ungern gör du detta enkelt via tåg eller bil. Landsvägarna är bra, avstånden korta och lantliga tåg tillåts fortfarande att stanna så fort det dyker upp några hus. Nära gränsen mot Österrike ligger pittoreska kulturstäderna Sopron och Györ. Den ungerska Rivieran sträcker sig längs innanhavet Balaton, Centraleuropas största insjö. Bükkbergen i norr bjuder på rullande höjder, vidsträckta lövskogar och det medeltida Egers vinodlingar. I öster följer Hortobagy, ett för Europa unikt stäpplandskap med hjordar av halvvilda hästar, skruvhornsfår, romantiska värdshus och aftonfalkar.

För dig som vill ha en riktigt bra semester och ändå slippa lägga ut hur massvis med pengar så är Ungern ett bra land att semestra i. Med undantag för Budapest är prisnivån fortfarande låg jämfört med Skandinavien. Det gäller såväl transporter som mat och boende. Landet är lätt att resa i, folk kan tyckas aningen reserverade och påminner mycket om oss uppe i norden. Men de är alltid hjälpsamt vänliga. Att prata tyska fungerar bättre än engelska.

Header
Subject
Body
Footer