Prag – välkommen till den gyllene staden

Prag

Mitt i Europa ligger Tjeckien och dess huvudstad Prag. När du landar här är det som att kliva tillbaka århundraden i tiden. Prag är utan tvekan en av Europas vackraste och mest bevarade huvudstäder. Här på kullarna längst Moldaufloden breder den gyllene staden ut sig i all sin prakt.

Prag är en ganska liten huvudstad med korta avstånd. Detta gör att den lämpar sig utmärkt för promenader och det ger dig som besökare en möjlighet att njuta av alla byggnader och fantastisk arkitektur från olika tidsepoker. Här trängs gotik, rokoko, renässans och jugendbyggnader på en och samma yta. På den östra Moldaustranden samsas de tre områdena Stare Mesto med Nove Mesto och Zizkov.

Stare Mesto är Gamla stan. Att promenera här är som att ha landat mitt i en Bröderna Grimm saga. Karamellfärgade husfasader följer skumma gränder mot torget Starometske namesti med sitt konstiga astronomiska ur.

Nove Mesto är nya stan. Här breder de långa avenyerna ut sig i all sin självsäkerhet. Detta är stadens ekonomiska hjärta och detta påvisas tydligt av alla praktfulla fasader och fina butiker. Strosar du runt här når du alltid fram till Vaclavplatsen som samlat Pragbor till allt ifrån revolution till nyårsfirande. När du åter är tillbaka vid flodkanten möts su av Prags mest kända varumärke Karlsbron, med två mörka torn och känsla av tidlöshet. Rakt över vattnet reser sig slottsklippan Hradcanys med en väldig samling av katedralspiror, torn och tinnar. Här ligger också Mala Strana med nötta gatstenar, barockkyrkor och husfasader i mjuka pastellfärger.

Header
Subject
Body
Footer