Tjeckien – öl, surkål och renässansslott i överflöd

Tjeckien

Tjeckien är ett land som under de senaste decennierna gått igenom stora förändringar. 1989, föll Berlinmuren och i Tjeckoslovakien försvann kommunistregimen i den så kallade sammetsrevolutionen och den senaste stora förändringen inträffade  1993 när dåvarande Tjeckoslovakien i en helt fredlig uppgörelse blev Tjeckien och Slovakien. Tack vare alla omvälvningar är Tjeckien idag det öststatsland som klarat av omställningen till västvärldens marknadsekonomi bäst.

I Tjeckien finns omfattande rikedomar av historiska och arkitektoniska skatter. Gotiska kyrkor, renässansslott och palats från barocken finns nästan i överflöd och smyckar landet.

Tjeckerna är ett öldrickande folk som i genomsnitt häller i sig 160 liter öl per år och person. Förklaringen till detta kan vara att pilsnern uppfanns i Böhmen och det tjeckiska ölet anses av många som den bästa i världen. Om den tjeckiska pilsnern är vida omtalad så är det betydligt tystare kring det tjeckiska köket som ofta bygger på traditionellt tillagat kött och korv. Vill du prova en typiskt tjeckisk rätt, beställ in fläskkött med knödel och surkål.

Det tjeckiska landskapet är till stor del lantligt fridfullt. Låglandet Mähren är dessutom relativt snällt vilket gör området populärt bland cyklister. I Böhmen är naturen på sina håll mer kuperat. För den som reser runt i regionen är de vackert väderbitna sandstensklipporna i de norra och östra delarna ett givet mål.

Header
Subject
Body
Footer