Lissabon – underbart klimat och lata dagar på uteserveringar

Lissabon

Vackert beläget på sju kullar vid nordsidan av viken Mar del Palha där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten har Portugals huvudstad Lissabon sitt säte. Lissabon är en underbart vacker stad med stora kontraster. Den äldsta stadsdelen är Alfama med vindlande labyrintiska gator nedanför den moriska borgen Castelo de São Jorge. Baixa, som ligger väster om Alfama, är en stadsdel som med sina rätlinjiga gator har en helt annan karaktär. Här ligger det stora torget och trafikknutpunkten Rosso, varifrån paradgatan, den tolvfiliga Avenida da Liberdade utgår. Det trevligaste och mest originella sättet att ta sig runt i centrala Lissabon är med hjälp av spårvagnar och hissar eller bergbanor.

Det behagliga klimatet uppmuntrar till ett lågt tempo och långa besök på kaféernas uteserveringar. Där kan du i lugn och ro studera folkvimlet över ett glas galao (kaffe med het mjölk) eller ett glas gott rödvin.

Lissabon är en av Europas billigaste storstäder att äta ute i och även om staden inte är ett gastronomiparadis i stil med Paris så finns här många bra restauranger. Flest matställen finns i kvarteren kring Avenida da Liberdade. Men den som söker mer gemyt bör i stället botanisera bland restaurangerna i Baixa, Barrio Alto eller Alfama. Specialiteterna är fisk och skaldjur.

En medelpunkt för Lissabons nattliv finns i Barrio Alto och här hittar du också många av stadens typiska fadoställen, de så kallade Casas de Fados. Fado, som brukar kallas den portugisiska bluesen, är landets egen speciella musik som måste upplevas på plats. Portugiserna själva går också gärna ut i stadsdelen Alfama.

Header
Subject
Body
Footer