Wien – staden som andas 1800-talsromantik

Wien

Wien är en fantastisk stad på många sätt. Här finns en arkitektur som tar andan ut dig. Stadens byggnader är en blandning av jugend och tidig modernistiskt stil. Det är helt uppenbart att Österrikes huvudstad för inte allt så länge sedan var säte för ett imperium. Konsten i Kunsthistorisches Museum samt Hofburgs och Schönbrunns palats skvallrar om den makt och härlighet som en gång var Wien.

Staden associeras ofta med 1800-talsromantik; wienervalser, Strauss och Spanska ridskolan. Wienborna är än i dag förtjusta och stolta över detta. Ridskolan finns kvar, och än hålls baler där wienervalsen spelas natten lång. Ett annat arv från sekelskiftet är kafékulturen. Wien är fyllt av caféer där välklädda kypare än i dag glider runt bland borden på serveringarna.

Samtidigt som Wien andras förflutet och 1800-talsromantik så bjuder även Wien på modern design, nattklubbar med den senaste dansmusiken och en stor kulturell undergroundscen. Wien är en stad med ena foten fast försjunken i det förflutna, men med den andra ivrigt på jakt efter ett fäste i samtiden. För den turist som vill upptäcka bägge sidor väntar ett hektiskt men intressant besök.

Header
Subject
Body
Footer