Österrike – landet med fantastisk skidåkning

Österrike

Österrike är ett land som ruvar på ett imponerande förflutet. De habsburgska kejsarna tronade sedan 1400-talet över det tysk-romerska riket. Habsburgska riket, Österrike-Ungern, rasade samman först i och med första världskriget. Ungern, Tjeckien, Slovakien och delar av Jugoslavien och Polen ingick alla i denna forna supermakt. Det moderna Österrike formades först efter andra världskriget.

Idag är Österrike för de flesta inte ett land utan "Alperna med tillhörande skidorter". Merparten av turisterna tar sig direkt från flygplatsen till skidbacken men landet är så mycket mer än bara berg, skidåkning och after ski. Här ligger kulturstäder som Wien och Salzburg, kända för sin historiska arkitektur, kafékultur och berömdheter som psykoanalytikerns fader Freud och konstnären Klimt. I Österrike finns också väl bevarade medeltida städer och kloster, liksom vackra fält och skogar längs med Mellaneuropas pulsåder, floden Donau.

Österrike är ett av världens modernaste länder men trots detta  lever mycket av det traditionella kvar. Både vad gäller mat, arkitektur, musik och klädsel håller man stolt fram det egna. Österrikarna är - på gott och ont - väldigt hemkära.

Header
Subject
Body
Footer