Turkiet – landet som knyter samman Europa och Asien

Turkiet

Turkiet har en mycket skiftande natur och kultur och är till ytan nästan dubbelt så stort som Sverige. Detta gör att Turkiet känns mer som en egen kontinent än ett land. Här, på den bergiga landmassan möts framtiden och det förflutna, Asien och Europa. Landets historia är dock kort, 1929 skapade Atatürk Turkiet på det Ottomanska rikets ruiner. Målet var ett starkt och modernt land. Vägen dit gick via hårda nypor.

Vid östra svarta havskusten klättrar Pontiska bergen upp från grönt drypande sluttningar med teodlingar och rhododendron. Högslätten runt Konya är ett kort mellanspel innan de taggiga Taurusbergen brakar ner mot Medelhavet. Naturen längs Egeiska kusten är mjuk och inställsam med oliv och citrus. Antika lämningar ramar in flera av turistorterna. Troja, Çatal Höyük och Efesos vilar alla på turkisk mark.

Landets huvudstad Istanbul är ett Orientens New York med technoklubbar varvat med fundamentalism och mångtusenårig historia. Sydkustens turistorter är också moderna. Anatoliens inland däremot är en resa tillbaka i tiden. Längst i öster är naturen centralasiatisk med vida grässlätter, snöklädda vulkaner och sodasjöar.

Brott mot mänskliga rättigheter har lett till häftig kritik av Turkiet från bland annat Amnesty. Landets ambitioner om medlemskap i EU ger visst hopp om demokratisk utveckling. För trots en bitvis tragisk historia är Turkiet ett ytterst vänligt och gästfritt land.

Header
Subject
Body
Footer