Vi använder cookies så du får en bättre tjänst. Om cookies.

Boka ditt flyg till Amsterdam

Sök din resa här

Äta och dricka i Amsterdam

Amsterdam

Amsterdams kök levererar smaker från fyra väderstreck. Etiopiskt och sydamerikanskt, indonesiskt och holländskt. I princip allt som ryms i världens stekpannor och kastruller. Flertalet kök stänger 22.00. Notan omfattar, enligt holländsk lag, 19 procent i moms och 15 procent i serviceavgift. Ändå är det i princip standard att lämna 5–10 procent i dricks ifall mat och service varit bra.

Ät Billigt (under 10 euro)


Gary´s muffins Ryggsäckslunch till minipris. Bagel eller brownies vid kanalkanten och du fyller magen för under 5 euro. Prinsengracht 454, www.garys-muffins.nl. Öppet mån–fre 09.00–17.00 och lör–sön 09.00–18.00.

T kuyltje Broodjes, hemmagjorda holländska mackor. Kulinarisk välsignelse för tunna plånböcker, 2–4 euro per laddning. Fyll på här inför picknick till Vondelpark. Gasthuismolensteeg 9, www.kuyltje.nl, öppet mån–fre 07.00–16.00.


Eat at Jo´s Gott, innovativt och billigt. Mäkta populär restaurang med ständigt föränderlig meny: välj mellan dagens fisk, kött och vegetariskt. Rätter från 6.50–14 euro. Marnixstraat 409, öppet ons–sön 14.00–21.00.

Ät till Mellanpris (10–20 euro)


Brasserie Harkema Trendigt rätt. Restaurang i gammal tobaksfabrik. Fransk mat, röd Bordeaux, rimliga priser, ung publik. Lunch 5–10 euro, middag 10–16 euro. Nes 67, 020-428 22 22, www.brasserieharkema.nl. Öppet dagligen 11.00–01.00

Thaise snackbar Bird Pikant, syrligt och starkt. Friskt flöde av pad thai, lemon grass och kyckling i grön curry och kokossås. Stans populäraste thairestaurang. Huvudrätter 10-25 euro. Zeedijk 72, tel 020-420 62 89, 620 14 42. Barservering 17.00–23.00, restaurang 16.00–22.00.

Moko Träkyrka med förflutet som stall åt Napoleons hästar. Bara en sådan sak. Eftermiddagsmackor från soldränkt terrass. Eller kvällar med frejdig, nyskapande gourmetmat. Huvudrätter 16–18 euro. Amstelveld 12, tel 020-626 11 99. Öppet mån–tor 11.30–01.00, fre

Ät Dyrt (över 25 euro)


Vermeer Middag i ståndsaktig miljö. Två stjärnor i Guide Michelin, stärkta linnedukar, perfekt service och kök under befäl av Pascal Jalaij, en av Amsterdams unga kändiskockar. Restaurang i 1600-tals flygel till Barbizon Palace Hotel. Prins Hendrikkade 59–72, tel 020-624 33 53, www.restaurantvermeer.nl. Öppet mån–fre 12.00–14.30 & 18.00–22.00. Lör 18.00–22.00.

Blauwaandewal Mitt i Red Light District. Förnämt franskt. Elegant trerätters meny till humant pris. Föredömlig vinlista. Oudezijds Achterburgwal 99,  öppet mån–lör 18.00–23.30.

Tempo Doeloe Sugen på något rivigt vågad? Rijsttafel är ett slags indonesiskt smörgåsbord. Mäkta populärt, mäkta gott, mäktigt över huvud taget. Testa specialiteten på Amsterdams populäraste indonesiska restaurang. Boka bord i förväg. Utrechtsestraat 75, 020-625 67 18, www.tempodoeloerestaurant.nl. Öppet 18.00–23.30.

Dekas Gourmetrestaurang inbäddad i växthus, badande i sol och ljus. Stillsam och omtalad oas i Frankendael park. Unik och uppfinningsrik meny som ofta växlar dagligen och bestäms av aktuell skörd och säsong. Mat och visuell upplevelse i ett. Kamerlingh Onneslaan 3, tel 020-462 45 62, www.restaurantdekas.nl. Spårvagn 9. Öppet mån–fre 12.00–14.00 & 18.30–22.00, lör 18.30–22.00.

Header
Subject
Body
Footer