Mer än kebab i det turkiska köket…

Termometern visar drygt 40 grader celsius när jag landar i Antalya på den turkiska medelhavskusten. Värmen sveper över mig som en välkomnande famn och jag känner genast att jag inte har någon vidare lust att vända om tillbaka till kalla Sverige om en vecka. Jag reser med charterresa och allt har fungerat bra. Flygplansmaten har dock fått mig att längta efter turkisk matlagning mer än någonsin. Det är ett av skälen till att jag är här. Jag tänker undersöka om det finns fler anledningar för det svenska folket att välja en resa till Turkiet, än de tre säkra korten sol, bad och planterade palmer. Enligt notiser i flera stora dagstidningar under försommaren 2008 så har fler och fler svenskar valt att resa till Turkiet. Svenska ambassaden i Ankara uppger den ansenliga siffran 400 000 besökande svenskar per år. Det ska bli mig ett sant nöje att undersöka om det finns kulinariska anledningar till detta och samtidigt få chansen att njuta av turkisk cuisine!

 

Min matresa inom Turkiets gränser börjar med en bussfärd. Här kör chaufförerna hellre än bra och hastigheten är av karaktären “kör för allt vad tygen håller”. På nämnda buss serveras genast kall Efes, den Turkiska ölen som runnit ned i många turisthalsar genom åren. Det är svårt att motstå denna dryck i värmen, så jag dricker en direkt. Mina planer för den närmaste veckan består av att i turistorten Side, ca en timmes bussfärd från Antalya, utforska restauranger för att se vad de har att erbjuda i form av turkisk matlagning.

 

Historisk vandring

Jag vaknar upp på förmiddagen till tonerna av Bruce Springsteen ur hotellpoolens högtalare och bestämmer mig för att inte spilla någon tid. Jag ger mig genast in till Sides centrum med en dolmusbuss. Bussen stannar i antika Side och jag stöter genast på “inkastarna” utanför restaurangernas entréer. De är trevliga och ropar: - Sir, where are you from? Sweden, aahh, hur mår du? Tjena mittbena!

 

Jag fortsätter att gå, fast bestämd att hitta ett guldkorn bland all sand. Inkastarna kan verka påfrestande för den ovane turisten, men det är bara att le glatt tillbaka och gå vidare. Enligt mig så är dessa inkastare en del av den turkiska upplevelsen på turistorterna. Till slut hittar jag stället med stort S. Det ligger längst ut på piren i antika Side och på neonskylten står det “The End Restaurant”. Och visst ligger den på änden av halvön som utgör stadsdelen antika Side. Här känns historens vingslag bland alla butiker och restaruranger. De gamla romarna slog sig ned här på sin tid. En amfiteater samt en ruin av ett Apollotempel finns på promenadavstånd var man än befinner sig på halvön.

 

Ändläge

The End Restaurant är ett charmigt ställe med ett av Sides absolut bästa lägen. Utsikten över Medelhavet är magnifik, här vill jag sitta och blicka ut i timmar känns det som. En ung servitör kommer med menyn. Han pratar mycket bra engelska och det är inga problem att göra sig förstådd.

- Welcome to The End Restaurant sir, säger han och ger mig menyn.

Jag tittar och begrundar, hmm, nyuppdragen Red Snapper kanske kunde vara nåt? Grillad. Jag känner hur förväntan stiger i mina sinnen. En äldre man kommer till bordet och assisterar den yngre, jag förmodar att det är kyparen. Han har med sig en stor bricka full med havets läckerheter, allt från just Red Snapper till räkor a´ 100 gram styck. Kyparen, vars namn är Elkir, förevisar de olika delikatesserna för mig med stor entusiasm. Han blandar turkiska med engelska och välkomnar mig: - Hosgeldiniz. This particular Red Snapper came in one hour ago. It’s absolutely fresh.

 

Oj, oj, oj. Jag tittar inte på dagens kilopris utan bestämmer mig helt sonika för grillad Red Snapper med ris och pommes frites (det är det enda som serveras till restaurangens rätter, om du inte kan tänka dig att äta potatissallad) samt två 100-grams räkor. Grillade de med såklart. Till detta rekommenderar Elkir ett välkomponerat vitt vin, vilket jag beställer in ett glas av. Elkir dröjer kvar men skickar in den yngre i köket med ilfart. Vi börjar samtala om restaurangen och Turkiet i allmänhet. Elkir berättar att de för en tid sedan hade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan på besök. Han ber mig vänta ett ögonblick och så går han efter ett inramat foto från händelsen, mycket riktigt har de nyligen haft besök av den högste statschefen. - Look here, prime minister and me, säger Elrik. Stoltheten går inte att ta miste på.

 

Traktens specialité

Turkiska CNN är även de här dagen till ära, vilket sammanträffande! De gör ett TV-reportage om vad som anses, enligt Elkir och många fler, vara Sides bästa Testi-kebab. Testi-kebab är en variant av kebab som värms över öppen eld i en lerkruka tillsammans med grönsaker och kryddor. Krukan tas sedan in på en vagn till gästerna som, oftast med stora ögon, får se på när servitören helt sonika slår sönder den varma krukan med en hammare. Rätten blottas därmed och underbara kryddofter ångar upp. Detta är en av regionens specialiteter. Den har anor från förr i tiden då man gjorde sådana grytor till näst intill hela byar. Kanske kan det vara värt att prova denna historiska rätt vid ett annat tillfälle?

 

Delikat fisk

Så anländer fisken jag beställt. När jag känner doften samt ser maten på uppläggningsfatet ångrar jag inte mitt val. Detta är vackert. Både rent estetiskt och för smaklökarna. De grillade räkorna är bland det godaste jag ätit dessutom. Elrik bjuder efter måltiden på ett glas Raki, turkisk nationaldryck som består av ett utsökt brännvin med anisarom. Om han gör det för att jag just ätit det i princip dyraste från menyn, eller av ren vänlighet, låter jag vara osagt. En trevlig gest är det hur som helst. Jag börjar bli övertygad om att det inte bara är solen och badandet som gör Turkiet till ett lätt val för semestrande svenskar. En perfekt grillad röding är inte varje dag man avnjuter, tänker jag medan jag blickar ut över bukten där de guppande turkiska sightseeingbåtarna ligger redo för ännu en tur. Det lär serveras mat även på dem. Kanske blir det nästa stopp för mig?

 

Fredrik Kjellman, Turkiet, Side, augusti 2008

 

 

 

 

 

 

Skrivet tisdag 27 januari, 2009, av Fredda_297

Publicerat i:
Reseberättelse
Reseberättelse/Turkiet

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (1 röster)
Loading ... Loading ...

Jag anser att det här inlägget/kommentaren innehåller olämpligt material

 

Vinnare i bloggtävlingen

vinnarrosett

Vilka har tidigare vunnit resor i Seat24:s bloggtävling?

Här finner du de lyckliga vinnarnas namn och deras prisade reseberättelser.

Klicka här

SAS Crew Guide

SAS Crew Guide

Köp SAS Crew Guide och få SAS Crew Guide Escapes på köpet!

Boka resa på Seat24

Köp en flygresa, vinn en resa för två!

Hitta billigaste resan hos Seat24, sök bland 650 flygbolag!

Behöver du hjälp?

Klicka här för att få svar på vanligaste frågorna!

Vill du komma i kontakt med oss och fråga något, skicka ett epost