Best Deals - Flygbolag- Etihad Airways

Etihad destinationsguide

Äta och dricka i Istanbul

Istanbul

Äta Billigt (under 75 kronor)

EMINÖNU Grillad fisk med frasigt bröd för under tio kronor. Köp direkt från grillen på den lilla båten som brukar ligga förtöjd intill Bosporenbåtarna (Bogazici). Öppet kvällstid.


BAÇHIVAN OÇAKBASI Låt dig inte luras av prisnivån eller den spartanska inredningen. Middagen kan mycket väl bli den bästa du äter i Istanbul. Mycket är starkt, kryddat och träkolsgrillat. Börja gärna med çoban salat, bondsallad och doppa brödet i tufft kryddad antep ezme. Beyti kebab, explosivt stark zümrut kebab och milda Siirt Pilav är favoriter bland huvudrätterna. Adress: Kadinlar Pazari, Itfaiye Cad 41/1.

PADALIZA Basarens bästa lunchservering med brädgolv och tegelväggar. Turkisk husmanskost. Peka och välj! Auberginer fyllda med köttfärssås, soppor och sallader. Effektivt och snabbt. Kypare som talar perfekt engelska. Lunch
cirka 60 kronor. Adress: Yaglikcilar Caddesi.

Ät till Mellanpris (75–150 kronor)

SEHZADE MEHMET SOFRASI Mat och miljö i förstklassig förening. Ingår i den vackra 1500-talsmoskén Sehzade Camii. Förtjänstfull turkisk husmanskost och tungt kryddade rätter som Halep kebab. Överkomliga priser. Sehzadi Camii, innergården bakom moskén. Adress: Sehzadebasi Caddesi,

IMROZ Gränden Nevizades äldsta och kanske också folkkäraste restaurang. Alltid uppdukade rakiflaskor, alltid ett överflöd av mezes, turkiska smårätter. Kypare bär in och visar vad som finns att välja på för dagen. Kalamares
med pepparrotssås, sardiner med dill, antep ezme, karides, friterade småfiskar. Lysande mat och ofta fullsatt till sent in på kvällarna.
Adress: Nevizade Sokak 24.

REFIK Rökigt, stökigt, men trevligt. Kryddstarka mezes: träkolsgrillad lever med röd chili, inlagda kronärtskockor och smulig getost. Gemytliga ägaren Refik ger dig tips om dagens meny på knappt hörbar whiskyröst. Asmalimescid Caddesi, Sofyali Sokak 10, Tünel, Beyoglu. Öppet 12.00–24.00.

DARÜZZIYAFE mittemot Süleymanmoskén. Ursprungligen soppkök. Nu omgjort till restaurang i unik miljö. Sval, pelarförsedd innergård som vetter mot kupoltak. Ottomansk husmanskost, exempelvis ljuvlig abant kebap med yoghurt.
Adress: Sifahane Sokak 6.

ÇIYA SOFRASI i kvarteren just ovanför Kadiköys hamn. Specialiserad på kryddstark mat från sydost. Du plockar själv till dig smårätterna från en buffé och betalar efter vikt. Här finns bland annat fyllda paprikor, kebaber och yoghurtsoppa med lammkött.
Adress: Kadiköy, Caferaga, Güneslibache Sokak 43.

Äta Dyrt (mer än 150 kronor)

ASITANE RESTAURANT Tar hand om arvet från ottomansk tid. Menyn innehåller flera av Süleyman den stores favoriter. Restaurangen ligger i Hotel Kariye, ett stenkast från mosaikmuseet Kariye (Chora). Adress: Kariye Camii Sokak 18,

ISKELE. Klassisk fiskrestaurang på asiatiska Bosporensidan. Restaurangern tillhör Istanbulbornas favoriter. Tilltalande utsikt. Fantastiska fiskrätter, bland annat grillad havsabborre. Adress: Çengelköy Vapur Iskelesi Yani 10.

BÜYÜK ADA Fisk och skaldjur serveras av ett knippe restauranger vid vattenlinjen. Gott, men dyrt. Räkna med 500 kronor för en komplett middag för två personer. Å andra sidan får du njuta av utsikten över Marmarasjön och storstadens flämtande gatljus i fjärran. Romantiskt.
Beläget i hamnen på ön Büyük Ada (Prinsöarna)

Header
Subject
Body
Footer