Best Deals - Flygbolag- Etihad Airways

Etihad destinationsguide

Sevärdheter och kultur i Aten

Aten

Akropolis Akropolisklippan, kalkstensberget som höjer sig 150 meter över havet, har haft en central roll i Atens historia sedan sen bronsålder (1600–1100 f Kr). Då fanns det inget tempel här, utan en åtta meter hög försvarsmur i sten och innanför den troligtvis också ett palats. Muren var så massiv att Atenbor som levde här några århundraden senare trodde att den byggts av cykloper eller jättar. Sakta men säkert började Akropolis bli centrum för kulten av gudinnan Atena. På 600-talet f Kr byggdes stora doriska tempel och statyer till hennes ära uppe på klippan. Men ett förödande krig raserade allt. 480–479 f Kr brände och skövlade fienden, perserna, allt! Perikles blev den Atenpolitiker som tog tag i förödelsen och drog i gång ett stort restaurerings- och uppbyggnadsprogram för Akropolis och hela Aten.

På Akropolis kan du bland annat besöka:

1. Parthenon, Akropolis huvudtempel, tillägnat gudinnan Atena, som enligt myten blev stadens skyddsgudinna i konkurrens med havsguden Poseidon. Poseidon skapade den första hästen. Atena svarade med att skapa det första olivträdet. Atenarna ansåg att olivträdet var helt överlägset. Därför korades Atena som vinnare.

2. Erechtheion. Det var här havsguden Poseidon gjorde ett outplånligt avtryck i berget med sin vassa treudd. Det var här Atena planterade världens första olivträd i kampen om Aten. Förutom Atenas heliga olivträd fanns här altaren för Poseidon, Erechteus, Hefaistos, smideskonstens gud och Zeus, den högste av alla gudar. Olivträdet förstördes av perserna men legenden säger att det mirakulöst började gro på nytt.

Akropolis är under sommarhalvåret öppet dagligen 8.00–19.30. Entrén är 12 euro för vuxna och 6 euro för studenter och pensionärer. Spar biljetten, den gäller som entré även till Antika Agoran, Dionysosteatern, Kerameikos, Olympieion och Romerska Agoran. Barn upp till 18 år går in gratis. Fri entré nationella helgdagar, alla söndagar nov–mars och första söndagen i varje månad, april–jun och okt.

Panatenska stadion Här låg den panatenska stadion, som byggdes av Lykourgos 330–329 f Kr. På 100-talet e Kr fräschades stadion upp av romarna, fick sittplatser i marmor och kom att användas till ceremonier och diverse blodiga spektakel där vilda djur hetsades mot varandra. I dag ligger här en kopia, som man förmodar är trogen originalet, som byggdes till första olympiska spelen i modern tid, som hölls i Aten 1896. Inför olympiaden i augusti 2004 fräschades arenan upp och städades för att husera bågskyttetävlingarna och målgången i maratonloppet. Stadion ligger på Konstantinou, bakom Nationalparken, metro Akropoli eller spårvagnen från Syntagma till hållplatsen Zappion. För närvarande är stadion stängd för besökare.

Lycabettus (Lykavittos) är Atens högsta punkt med sina 273 meter över havet och ligger nordost om stadsdelen Kolonaki. Förutom tung pinjedoft har Lycabettus den absolut bästa utsikten över Aten och Akropolis. På toppen av kullen finns Agios Giorgios-kapellet, ett kafé med enklare mat och en dyr restaurang. Precis som från Akropolis kan du härifrån se Pireus och till och med havet och ön Salamis. Bergbana från Kolonaki går varje halvtimme dagligen 09.00–23.45. Att promenera upp tar bara 15–20 minuter. Fri entré till toppen.

Atens Agora. I dag ser detta mest ut som en dåligt underhållen grusfotbollsplan med ett litet antal husrester i kanterna. Detta var en gång i tiden det antika Atens centrum. Här fanns marknad, domstolar, teater och skolor. Här utfördes religiösa ritualer och hölls politiska möten. En av få byggnader som inte ser ut som en hög grus i dag är Attalos Stoan, en rektangulär kolonnhall som byggdes av kung Attalos 159–138 f Kr. Stoan brändes visserligen ner när herulerna attackerade Aten. Att Stoan trots allt ser så fin ut i dag beror på att den byggdes upp igen på 1950-talet med pengar från amerikanska affärsmannen John D Rockefeller Jr.
I Stoan ligger idag Agora-museet som visar hur det antika livet kunde gestalta sig. Där kan du se en modell av det antika Agora, vilket krävs för att få en bild av hur det verkligen såg ut.

Enda byggnaden som nästan ser ut som den en gång gjorde är Hefaisteiontemplet från 400-talet f Kr. Templet, som faktiskt räknas som Greklands bäst bevarade antika tempel, är tillägnat smidesguden med samma namn. Under antiken var templet omgärdat av guldsmedjor. Idag är det trivsamt att ta en promenad i trädgården som liknar den ursprungliga romerska. Agoran (inte att förväxla med Romerska Agoran som ligger bredvid): entré från Adrianou i Monastiraki, metro Thissio eller Monastiraki. www.athens-agora.gr. Sommaröppettider dagligen 8–19.30. Entrébiljetten till Akropolis gäller också.

Arkeologiska Nationalmuseet När det gäller antiken är arkeologiska museet i Aten ett av världens bästa. Missa inte:

1. Schliemanns Agamemnon: Dödsmask i guld som länge antogs föreställa den mytomspunna Agamemnon, kung av Mykene. Agamemnon drog med sin armé till Troja för att befria den bortrövade sköna Helena, som var hans brorsas fru.

2. Artemision-jockeyn. Den väldiga hästen nästan flyger fram och den lilla pojken lutar sig framåt och manar på hästen för att öka farten ännu mer. Smidd helt i brons under hellenistisk tid, cirka 140 f Kr. Hittad i ett skeppsvrak norr om ön Eubea samtidigt med en Poseidonstaty.

3. Afrodite, Eros och Pan. Cirka 100 f Kr. Afrodite har fått nog av den bockfotade och lurviga Pans tafsande och försöker slå honom i huvudet med sin sandal. Eros, i form av en liten flaxande ängel, hjälper till, tar tag i Pans ena horn och motar bort honom. 28 Oktovriou-Patission 44, metro Victoria. Sommaröppettider: Mån 12.30–19.00, tis–sön 8.00-19.00. Entré 6 euro, 3 euro för studenter och pensionärer.

Foundation for the Hellenic World En gammal fabrik förvandlad till teater, utställningslokal och scen för ljud- och ljusshower som levandegör antiken. Bra museishop. Pireusgatan 254, metro Kallithea. www.fhw.gr.

Header
Subject
Body
Footer