Vi använder cookies så du får en bättre tjänst. Om cookies.

Boka ditt flyg till Nice

Sök din resa här

Äta och dricka i Nice

Nice

Nice-borna har en stark identitet och med denna även en mycket stark matkultur. Här smakar maten av sol och värme och du känner doften av olivolja och vitlök i luften. När du besöker Nice bör du givetvis prova ett antal lokala delikatesser.

Köket i Nice är starkt besläktat med italiensk matlagningskonst. Här äter man gärna pasta och pizza eller kanske ännu hellre pissaladière – en läcker maträtt där en degbotten täcks av en blandning av lök och ansjovis samt små, delikata, svarta oliver. Bland andra lokala specialiteter finns socca, en pannkaka gjord på kikärtsmjöl, pan bagnat, en sandwich med olivolja, vitlök, sallad, lök, ansjovis och oliver, tarte au blette (mangoldpaj) och naturligtvis den världsberömda salade niçoise med bland annat tonfisk, ägg och ansjovis.

Det finns gott om restauranger i olika prisklasser som alla serverar ypperlig mat baserad på lokala råvaror från både hav och land. De flesta restauranger öppnar för lunch någon gång 12.00–12.30. Ett antal timmar senare slår de igen för att åter öppna vid 19.30-tiden då middagen börjar serveras.

Priserna nedan gäller i de flesta fall vid lunchtid; på kvällarna kan det ibland vara dyrare.



Ät billigt (under 15 euro)

Nissa socca Klassisk krog i Gamla stan som serverar alla tänkbara lokala specialiteter. Enkelt, billigt och mycket atmosfär. 7 Rue Sainte-Réparate. Stängt sön samt vid lunchtid mån. Dessutom slår man igen hela januari samt under tio dagar i juni.

La tapenade Granne med Nissa socca och i stort sett samma utbud och priser. Vilken av restaurangerna man väljer har inte så mycket att göra med tycke och smak utan handlar mest om var det råkar finnas en ledig plats. 6 Rue Sainte-Réparate. Stängt mån samt hela november.

Karr Relativt nyetablerad restaurang som snabbt fått gott rykte. Art décodesign kombineras med innovativt kök och överkomliga priser. Dagens rätt kostar 11 euro, med förrätt 14 euro. Öppet för frukost, lunch och middag. Torsdags- och fredagskvällar är det livemusik – ofta jazz av det coola slaget. Vill man inte äta kan man hänga i den ypperliga baren, som ger damerna 50 procent rabatt på alla cocktails mån–ons 18.00–22.30. 10 Rue Alphonse Karr, www.karr.fr.

Ät för mellanpriser (15–30 euro)


Aphrodite Gastronomiska högtidsstunder till överkomliga priser i vacker miljö. Om vädret tillåter bör man försöka få ett bord på den behagligt lummiga terrassen. Regionalt kök med modern touche. Lunchmenyer för 19–24 euro. Den billigaste kvällsmenyn kostar 31 euro.
10 Boulevard Dubouchage, www.restaurant-aphrodite.com. Stängt sön–mån.

La zucca magica Alldeles vid hamnen – i en lokal dekorerad med pumpor (”zucca” betyder just pumpa) – ligger denna originella, ypperliga vegetariska restaurang med italiensk inriktning. De färdigkomponerande menyerna (inga valmöjligheter finns) förnyas varje dag och omfattar 4–5 rätter. Lunch kostar 17 euro och middag 27 euro. Kontant betalning, kreditkort accepteras ej.

Ät Dyrt (över 30 euro)

Chantecler Inrymd i det legendariska lyxhotellet Négresco – ett iögonenfallande barockpalats som står och sväller vid Promenade des Anglais som ett stolt monument från La Belle Époque. Stadens mest kända gourmetrestaurang med nytillträdd kökschef: den geniförklarade
stjärnkocken Michel Del Burgo. Men smakar det så kostar det. 45 euro för en trerätters lunchmeny. På kvällen (då det råder kavajtvång och mobiltelefonförbud) får man räkna med det dubbla priset. 37 Promenade des Anglais, www.hotel-negresco-nice.com.
Stängt 14 november–21 december.

La rotonde
Hotel Négrescos bakficka eller ”bistro”, inredd som en gammaldags karusell, med samma kökschef som Chantecler men något enklare mat. 32 euro för en meny. 37 Promenade des Anglais, www.hotel-negresco-nice.com. Öppet endast för lunch.

L’univers de christian plumail
Med utgångspunkt i det traditionella medelhavsköket skapar Christian Plumail gastronomiska innovationer, för att inte säga sensationer. Hans restaurang anses av många vara den bästa i Nice. Billigaste menyn (fyra rätter) kostar 40 euro.
54 Boulevard Jean-Jaurès, www.christian-plumail.com. Stängt sön samt vid lunchtid lör och mån.

Header
Subject
Body
Footer